Hoe het werkt

Een kerstboom adopteren bij AEK is eenvoudig en zorgt voor een blijvende kersttraditie.

Voor terugkerende adoptanten

 1. Reservering: Als u vorig jaar een boom heeft geadopteerd en geregistreerd, ontvangt u in november een e-mail om uw boom te reserveren.
 2. Ophalen: Na reservering kunt u uw boom ophalen bij een van onze uitgiftepunten.
 3. Registratie: Registreer uw boom na het ophalen opnieuw met het unieke nummer om het volgende jaar dezelfde boom te kunnen adopteren.

Voor nieuwe adoptanten

 1. Kies een Uitgiftepunt: Ga naar een uitgiftepunt bij u in de buurt. Reserveren is niet nodig.
 2. Selecteer uw Boom: Kies de boom uit die u aanspreekt.
 3. Adoptie en Statiegeld: Betaal de adoptieprijs inclusief statiegeld. Het statiegeld krijgt u terug als u de boom in goede staat retourneert.
 4. Boomnummer: U krijgt een metalen penning met een uniek boomnummer, wat uw boom uniek maakt.

Na de kerst

 1. Boom Terugbrengen: Breng uw kerstboom in januari terug naar het uitgiftepunt waar u deze heeft opgehaald. Zorg ervoor dat de boom en de kluit in goede staat zijn om de overlevingskansen te vergroten.
 2. Registratie voor Volgend Jaar:
  - Boomnummer Behouden: Zorg ervoor dat de metalen penning met uw unieke boomnummer nog steeds aan de boom bevestigd is.
  - Registreren: Ga naar onze website en voer uw unieke boomnummer in. Hiermee koppelt u uw naam opnieuw aan de boom voor volgend jaar.
  - Bevestiging: Na registratie ontvangt u een bevestiging per e-mail.
 3. Statiegeld Terugkrijgen: Bij het inleveren van de boom in goede conditie ontvangt u uw statiegeld terug.

Let op: Het niet correct terugbrengen of registreren van de boom kan leiden tot verlies van het statiegeld en de mogelijkheid om dezelfde boom opnieuw te adopteren.

Verzorgingstips

Bij het adopteren van uw boom krijgt u een flyer mee met verzorgingstips om uw boom in topconditie te houden.

Een adoptiekerstboom is een levende plant, die een goede verzorging verdient. Hieronder enkele tips voor de verzorging:

 • Geef vaak water, dicht bij de stam.
 • Gebruik een schotel onder de pot om te controleren of het water de bodem bereikt.
 • Laat bij vorst de boom eerst acclimatiseren in de schuur.
 • Knip geen top of takken uit.
 • Gebruik geen engelenhaar of kunstsneeuw. Dit vervuilt onze kwekerij.
 • Geef uitsluitend water en geen extra voeding. De boom heeft het niet nodig en wij houden de bomen (en de grond op onze kwekerijen) graag 100% biologisch en gezond.

Hoeveel water?

Eenmaal binnen in de huiskamer zetten de huidmondjes, die aan de onderkant van de naalden liggen, zich open. Hierdoor verdampt de boom zijn vocht. Controleer daarom dagelijks of de kluit nog volledig nat is. Alle bomen worden geleverd met een binnenpot met gaatjes. Heb je de boom thuis in een dichte buitenpot geplaatst, let dan wel op dat je de kluit van je adoptieboom niet onder water zet. Dan verdrink je de boom en gaan de wortels schimmelen. Elke dag een beetje (genoeg) water is beter dan in een keer een hele plens. Afhankelijk van de grootte van de boom en de kamertemperatuur gebruikt een boom een halve tot één liter water per dag.

Droge kluit

Een goede verzorging is een bijdrage aan de overlevingskans van uw boom. Een zware kluit is een indicatie dat de wortels voldoende water hebben kunnen opnemen. Wanneer een boom is ingedroogd of een zeer lichte kluit heeft bij inleveren, is dit één van de eerste tekenen dat de boom het niet zal halen. Veelal plaatsen we de boom dan niet terug. Wanneer de boom het voordeel van de twijfel krijgt, dompelen we de boom herhaaldelijk voor terugplaatsen. Dan nog kan het voorkomen dat in de loop van het jaar de boom geheel of gedeeltelijk bruin wordt.Bij een goede verzorging krijg je na het inleveren het statiegeld terug. Wanneer de boom zichtbaar is verwaarloosd, vervalt het recht op teruggave van het statiegeld.

Vragen?

Heeft u vragen over onze prijzen of het adoptieproces? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of stuur een e-mail naar info@adopteereenkerstboom.nl.